Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Läs en yrkesutbildning inom restaurang och livsmedel

Jobba i en föränderlig bransch med ökade krav på hygien och nyskapande!

Restaurang och livsmedel

Restaurang och livsmedel - en bransch med ökade krav

Under flera år har restaurang- och livsmedelsbranschen haft en stark utveckling och om du vill utbilda dig inom en stark bransch, få relevant arbetslivserfarenhet under tiden och blir eftertraktad på marknaden efter avslutad utbildning ska du läsa någon av våra yrkesutbildningar på gymnasial nivå inom restaurang och livsmedel. Hos oss kan du bland annat utbilda dig till:

Hur fungerar en yrkesutbildning inom restaurang och livsmedel på Hermods?

Våra yrkesutbildningar inom restaurang och livsmedel startar flera gånger om året. Du läser teoretiska studier i klassrum och praktiska studier i våra egna lokaler samt via apl (arbetsplatsförlagt lärande) på ett företag. Samtliga av våra yrkesutbildningar innefattar minst 15% apl. Via en praktiksamordnare kan du få stöd att söka en praktikplats. Hermods kvalitetssäkrar alla praktikplatser.

Största delen av utbildningarna sker i våra egna lokaler där du tillsammans med dina klasskamrater fördjupar er i ert kommande yrke. Yrkesutbildningen är CSN-berättigad. Du ansöker själv om studiestöd och lån på CSNs hemsida.

Yrkesubildningen är indelad i delkurser som alla hanterar olika moment. Alla delkurserna ger dig din kompletta yrkesutbildning. I vissa fall kan du läsa kurserna en och en och i andra fall så kan du läsa flera kurser parallellt. Efter varje aslutad kurs får du ett betyg i kurser och när du genomfört alla delkurser så får du även ett diplom som ett bevis på din kompetens.

Efter utbildningen

För att jobba inom restaurang är det nyttigt att vara stresstålig, social och serviceinriktad. Ett jobb inom restaurang innebär ofta arbete både på kvällar och helger. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att restaurang och cafénäringen har ökat de senaste 10 åren och på sikt fortsätter den ökningen. Efter avslutad restaurangutbildning kan du arbeta i allt från gourmetrestauranger, storkök, små kvarterskrogar till livsmedelsindustrin. 

Kock

Restaurang- och livsmedelsbranschen runt om i världen är alltid i behov av skickliga och utbildade kockar. Det är dock inte bara restauranger och andra “vanliga matställen” som behöver kockar. Du kan som kock bland annat även arbeta på fartyg inom försvarsmakten, på kryssningsfartyg, eller i det privata hemmet som inhyrd kock eller eventkock. Kockyrket är brett och innehar otaliga inriktningar att välja mellan: allt från skolkock, a la carté kock, till olika inriktningar inom specialkost och kokkonst som asiatisk kock, vegankock eller dietkock.En kock tjänar i genomsnitt 25 800 kr/månaden.

Servitris/servitör

Som servitris/servitör är du en av de viktigaste personerna på restaurangen. Det är du som ser till att gästerna trivs och har allt de behöver för en trevlig upplevelse. DIna möjligheter sträcker sig från allt från att jobba vid skidanläggningar under vinterhalvåret, och sedan ta anställning hos en skärgårdskrog under sommaren. Du kan även jobba som servitris/servitör inom alla typer av restauranger runt om i hela världen. Från gourmetrestauranger och stora konferenshotell, till kvarterskrogar och barer. Restaurang- och livsmedelsbranschen är en stark bransch som ständigt utvecklas och växer. När du jobbar inom servisen ligger snittmånadslönen på ca 25 000 kr/månad.

Bagare och konditor

Som bagare och konditor arbetar du kreativt med att baka bakelser, kaffe- och matbröd. Detta är en yrkesgrupp som är mycket eftertraktade och anställningsgraden för de som går bageriutbildningen är mycket hög. Exempel på arbetsplatser kan vara butiksbagerier, mindre och större bagerier/konditorier eller fabrikstillverkning av bageriprodukter. En bagare eller konditor tjänar i snitt 26 300 kr/månad.

Se filmen om en bagare/konditors vardag. 

 

Filmen är framtagen av Sveriges bagare och konditorer AB.