Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Anna Diatchkova - Transportlogistiker

Ett yrke för problemlösaren

Ålder: 32 år

Studerar: Internationell transportlogistiker i Malmö
 

Anna studerar andra året på YH-utbildningen Internationell transportlogistiker. Det är en fartfylld och spännande bransch tycker Anna som ser fram emot att få en examen inom yrket. 


 Det bästa med utbildningen är den stora mängden praktik och få möjligheten att träffa olika företag inom branschen.Innan Anna påbörjade sin utbildning arbetade hon inom jordbruk och handel. Hon arbetade där i nästan åtta år men trivdes inte med yrket förutom med det logistiska arbetsuppgifterna.

-Jag tyckte om alla planeringsdelar men inte själva yrket så jag bestämde mig för att byta yrke och arbeta med något som jag tycker är kul. 

Anna sökte på nätet efter utbildningar som passade hennes intresseområde. Tillslut hittade hon Hermods Yrkeshögskola och utbildningen Internationell transportlogistiker som hon tyckte innehöll alla delar hon önskade.

-Jag vill arbeta inom transport och logistikbranschen då det är en bransch i utveckling och med många olika ingångar. 

Varför valde du en YH-utbildning?
-Jag kände till YH som koncept sen innan och visste att det krävdes vissa förkunskaper. Eftersom jag har arbetat med vissa delar innan räckte min erfarenhet för behörighet. YH är ett bra koncept för dem som vill förbättra eller fördjupa sina kunskaper inom olika branscher. 

Vad är det bästa med utbildningen?
-Det bästa med utbildningen är den stora mängden praktik och få möjligheten att träffa olika företag inom branschen. 

Anna var på LIA i våras hos DHL på deras tullavdelning. 

-Jag tyckte att tullverksamheten var väldigt intressant och vill lära mig mer om tullhantering. Jag hade olika uppgifter där och blev erbjuden sommarjobb efter praktiken. 

Vad går yrket som transportlogistiker ut på?
-Planering framförallt. Du har många bollar i luften samtidigt och du hanterar olika typer av flöden. Inte bara inom transport utan också inom lager, terminal och varuflöden. Du behöver lösa olika problem och kunna prioritera. 

Vem passar yrket för?
-Transportlogistiker passar den som tycker om när det händer mycket. Man måste vara stresstålig. Det är spännande och intensiva dagar och varje dag är olik den andre. Du ställs inför nya problem varje dag som du måste lösa. Det kräver att man har energi. 

Hur ser du på jobbmöjligheterna framöver?
-Jag är optimistisk! Jag kommer ha en examen inom logistik och det hjälper enormt i en bransch med många möjligheter.


Läs mer om utbildningen Internationell transportlogistiker här.