Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Arbetsledare Byggproduktion - Sara Mattsson

Jag tycker att alla kurser integrerar i yrkeslivet och man får själv se till att applicera det man har lärt sig. Jag brukar tänka att skolan bara är starten på ett livslångt lärande som man själv måste se till att uppdatera och hålla aktuellt.

Studerande på YH utbildning Arbetsledare Byggproduktion

Sara Matson är en 30-årig tjej som har en stor passion för allt som har med boxning att göra. Sara är uppvuxen i Dalarna, men har nu hamnat i Stockholm där hon trivs bra, på fritiden både tränar och tävlar själv i Thaiboxning. Sara berättar att hon så länge hon varit yrkesverksam arbetat inom byggbranschen på ett eller annat sätt. Idag läser hon Hermods tvååriga YH-utbildning Arbetsledare Byggproduktion.

 

Hur kom det sig att du sökte till utbildningen och Hermods?

Jag har länge velat ta mig vidare i min karriär. Då jag alltid har känt att bygg är den bransch jag trivs i var det självklart att fortsätta inom den branschen. Jag har alltid varit driven och blivit en naturlig ledare i grupper så utbildningen kändes som handen i handsken för mig. Jag har alltid trott och tror fortfarande att jag kommer bli en bra framtida ledare. Den här utbildningen är ett steg i rätt riktning. Jag sökte och läste på om olika utbildningar på nätet och fastnade för just Hermods utbildning Arbetsledare – Byggproduktion, mycket på grund av ledarskapskurserna. 

Hur trivdes du i skolan och på utbildningen?

Jag tycker att de flesta av våra lärare har varit bra. De är hämtade från verkligheten och varit ute i branschen själva. Det känns viktigt då det blir mer genuint att föreläsa om ämnena då. Gemenskapen i klassen har vart bra och vi håller högt i tak. Men det är ju lite byggbranschens signum. 

Vad jobbar du som nu? Berätta om din yrkesroll och din arbetsplats.

Jag har gjort LIA 1 och 2 på samma företag och har redan nu trots att jag inte är klar med skolan än skrivit ett anställningskontrakt om att få börja som arbetsledare där när jag har tagit min examen. Det känns jättespännande och kul. Jag är med på företagets största projekt hittills, ekonomiskt sett, där vi ska bygga 105 stycken lägenheter.

Vad var mest givande på utbildningen?
Vilka delar har du haft mest nytta av i din yrkesroll?

Jag var mycket intresserad av ledarskapskurserna, entreprenadjuridiken och själva byggprocessen när jag började studera. Jag tycker att alla kurser integrerar i yrkeslivet och man får själv se till att applicera det man har lärt sig. Jag brukar tänka att skolan bara är starten på ett livslångt lärande som man själv måste se till att uppdatera och hålla aktuellt. 

Berätta om dina LIA-perioder. Hur stor nytta har du haft av dessa?

Jag har varit på ett företag som heter Järntorget Bygg AB. Det är ett seriöst företag som har hand om alla delar själv inom byggprocessen. Trivdes jättebra och kommer att börja jobba där när jag tagit min examen.  

Mitt tips gällande LIA är att ta för sig och lyssna på vad alla säger. Hellre fråga mer än för lite. All kritik som man får är bra, positiv som negativ. Det är genom den man utvecklas. Min största lärdom var att alla är vi olika och därmed har vi alla olika sätt att jobba på. Alla är inte som mig. 

Hur ser behovet ut i din bransch? Är det lätt att få jobb och vad eftersöks?

Jag tror att behovet är stort och ökar efter utbildade och erfarna arbetsledare. Min egen uppfattning och bland vänner och familj som också jobbar inom bygg är att det saknas duktiga och utbildade arbetsledare.

Tycker du jobbet som arbetsledare verkar spännande?
Här kan du läsa mer om våra två YH-utbildningar till arbetsledare:

Arbetsledare - Byggproduktion

Arbetsledare - Mark och anläggning