Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Arbetsledare Mark och anläggning - Louise Råberg

Arbetsledare - Mark och anläggning


"Jag kommer att få världens bästa jobb"


Louise Råberg läser Mark och anläggning på Hermods i Solna. Utbildningen är två år på distans och Louise trivs bra med upplägget. Efter sommaren har hon en 13 veckors praktik innan hon är färdigutbildad.

Louise är född och uppväxt i Stockholm och bor tillsammans med sin sambo i Kungsängen. Under gymnasiet studerade hon Transport och började efter skolan att arbeta som tornkransförare på olika byggarbetsplatser. Efter 4,5 år kände hon att det blev enformigt och ville ha nya utmaningar. Hon ville dock fortsätta inom byggbranschen.

- Jag kände att jag ville arbeta med grunden inom bygg. Mark och anläggning är väldigt brett så det kändes som rätt område för mig. 

Varför valde du Hermods?
- Jag sökte aktivt efter olika utbildningar och efter att läst på så kändes Hermods utbildning helt rätt. 

Vad innebär rollen som arbetsledare inom Mark och anläggning?
- Du är med från grunden av arbetet och planerar. Det är bland annat bostadsbyggnader till asfaltläggning och byggen av järnvägsbroar. Rollen innebär också att fördela arbete och ansvara för beställningar av produkter.   

Varför passar du som arbetsledare? 
- Jag är glad och framåt. Är produktiv och gillar att arbeta med människor vilket jag tror är det viktigaste när man är arbetsledare. Jag kände efter vår ledarskapskurs på utbildningen att detta verkligen är något för mig.

Louise beskriver sig som en social person som har ett stort intresse för motorcyklar och bilar. Hon förklarar också att hennes intresse är att vara med människor, vilket kan vara en anledning varför hon vill arbeta som arbetsledare inom byggbranschen.

 

Jag vill aldrig känna söndagsångest igen på grund av ett arbete som jag inte trivs med. Men jag är övertygad om att jag kommer få världens roligaste jobb efter min utbildning!

 

 

Distansutbildning rätt val för Louise

Mycket av distansutbildningen sköts via webben och Skype. Louise tycker det är en perfekt  då du kan kombinera studierna med arbete.

- Jag har arbetat 50 % på Lidl och ett café samtidigt som jag studerat. För mig fungera det utmärkt. Man är ju inte i en klass rent fysiskt men möjligheten finns att träffa andra om du behöver hjälp. 

Hur fungerar kommunikationen med lärarna?
- De är väldigt kommunikativa. De svarar direkt när du mailar och har bra svar på ens frågor.

Hur gör du för att strukturerar upp studierna och nå ett bra resultat?
- Jag tar verkligen vara på föreläsningarna som jag tycker är givande. Sedan planerar jag veckorna så att jag kombinerar studierna med jobb så att det inte krockar med varandra. 

Finns det fördomar mot din utbildning?
-  Det finns kanske äldre personer inom branschen som ser utbildningen som onödig eftersom de tycker att erfarenhet får du av att jobba. Men samtidigt kommer jag ut med ett starkt intresse och vilket jag tror är nyckeln till att bli en framgångsrik arbetsledare. 

Har utbildningen nått upp till sina förväntningar?
- Absolut! Jag rekommenderade utbildningen efter första året till en vän som nu läser till Arbetsledare - Mark och anläggning.

Har du tips till de som vill bli arbetsledare men inte vågar söka utbildningen?
- Du måste våga och var inte rädd! Bygg är en rolig bransch att var del av. Sedan är det viktigt att man är med på jargongen och kan ta ett skämt men samtidigt våga säga ifrån om det går över gränsen.  

Framtidsplaner

Louise förklarar att det viktiga för henne att hitta ett arbete som inte är monotont och där det finns breda arbetsuppgifter. Om hon vill arbeta på ett stort eller litet företag svarar hon:

- Under min första LIA-period (praktik) var jag på PEAB som är jättestora. Min nästa LIA är på ett mindre företag som heter Järfälla VA- & Byggentreprenad AB. Jag tänkte att det är smart att testa två olika storlekar på bolag för att se var jag kommer trivas bäst på.

Louise avslutar med att säga:
- Jag vill aldrig känna söndagsångest igen på grund av ett arbete som jag inte trivs med. Jag är övertygad om att jag kommer få världens roligaste jobb efter min utbildning!  

Läs mer om YH-utbildningen Arbetsledare - Mark och anläggning.