Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Arbetsledare - Mark och anläggning - Savas Tenrisever

 
Bra lärare med hög kompetens, både från verkliga arbetslivet och teoretiskt. Utbildningen gav en bra övergripande blick i ämnen utan att gå in alldeles för mycket i detaljer.
 

Studerande på YH utbildning Arbetsledare Mark och anläggning

Savas Tenrisever är 37 år, uppvuxen och bosatt i Stockholm. Savas har tidigare arbetat mycket som kock. Han gick kranskolan och började köra tornkran 2008. På fritiden umgås Savas mest med familj och vänner. Tidigare gick  Savas den estetiska linjen på gymnasiet och har ett stort intresse för konst och form och hoppas på att fortsätta med tecknande och måleri i framtiden. 
 

Hur kom det sig att du sökte utbildningen och Hermods YH-utbildning?

Jag kände till skolan sedan tidigare genom en bekant. Då jag är intresserad av branschen och vill utvecklas kändes det som rätt val för mig i tiden.

Hur trivdes du i skolan och på utbildningen? 

Jag trivdes bra och det fungerade bra. Bra lärare med hög kompetens, både från verkliga arbetslivet och teoretiskt. Utbildningen gav en bra övergripande blick i ämnen utan att gå in alldeles för mycket i detaljer.

Vad jobbar du som nu? Berätta om din yrkesroll och din arbetsplats. 

Jag är på praktik nu och jobbar med de mest vanligt förekommande arbetsuppgifterna en ny arbetsledare har. Just nu fokuserar jag på att få anställning efter praktik och examen. I framtiden vill jag vara där jag trivs och behövs. 

Vad var mest givande på utbildningen? Vilka delar har du haft mest nytta av i din yrkesroll?

Ledarskapskursen var bra och gav en hel del bra kunskaper. Byggbranschen är så bred, alla kurser var bra och väl inriktade. Geoteknik och geodesi är också bra att kunna. Man ska ha kunskap om andras yrkesroller.
 

Berätta om dina LIA-perioder. Hur stor nytta har du haft av dessa?

Nu är jag på LIA som arbetsledare på en byggarbetsplats där det ska byggas 85 lägenheter. På tomten stod det sedan tidigare ett bostadshus och en mindre industrilokal som rivs, marken grundförstärks, ny stomme uppförs och allt det som hör till. Det är viktigt att kunna jobba i grupp och ha lite koll på V/A, el, vent och konstruktion, och lära sig planering.

Hur ser behovet ut i din bransch? Är det lätt att få jobb och vad eftersöks?

Behovet av bra arbetsledare finns men det kan vara svårt att komma in, tidigare kontakter och referenser är bra att ha. Erfarenhet av större projekt underlättar också. Ett intresse för ”bygg” ska man nog ha för att det ska bli lätt att lära sig eftersom det kommer ny teknik hela tiden.

Vill du också satsa på en karriär inom anläggningsbranschen? 
Läs mer om YH-utbildningen Arbetsledare - Mark och anläggning