Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Elvira Klasson Trädgårdsmästare

Ville arbeta med att skapa utomhus 

Elvira Klasson utbildade sig till trädgårdsmästare på Hermods Yrkeshögskola och fick jobb innan examen. Intresset för växter och natur fick hon som ung och när hon flyttade till Stockholm bestämde hon sig för att göra det till sitt yrke.  

 

Naturen är alltid densamma men vi kan hitta nya sätt och vägar att ta hand om den på bästa sätt.

Elvira fick upp intresset för växter och natur redan som liten. Hon brukade hjälpa sin mamma i deras trädgård och när hon blev äldre sökte hon till en floristutbildning på gymnasiet.

-Jag arbetade extra som florist men kände att jag ville ha ett grövre och tyngre jobb och få skapa utomhus istället. 

Länge funderade hon på att utbilda sig till trädgårdsmästare och när hon tillsammans med sin sambo flyttade till Stockholm så gjorde hon slag i saken.

-Det var min sambo som hittade trädgårdsmästarutbildningen på Hermods Yrkeshögskola och uppmuntrade mig att söka. Jag hade länge pratat om att arbeta som trädgårdsmästare.

2016 påbörjade Elvira utbildningen och i april 2018 tog hon examen med ett nyskrivet anställningskontrakt hos Sollentuna Kyrkogård. 

-När jag läste på om utbildningen så stod det att den är anpassad efter arbetsmarknaden och att många får jobb tack vare det. Jag tycker att det har bevisats då både jag och alla andra från min klass har fått jobb innan examen. 

Utbildningen innehåller både praktik och teori. Elvira berättar om hur dagarna såg ut under studietiden. 

-Vi gick i skolan mellan kl. 9-15.30. Vi fick bland annat lära oss markbyggnad, stenläggning, logistiktänk och att designa trädgårdar. Vi läste om växtmaterial och vilka växter som passar i offentlig miljö respektive privata trädgårdar. Vi lärde oss även namnen på alla växter och hur dessa ska användas. Ibland var vi ute och arbetade i köksträdgården på skolan eller var på LIA-praktik ute hos företag. Totalt hade vi fem LIA-perioder. 

Elvira gjorde sin sista LIA-praktik hos Sollentuna Kyrkogård där hon även blev erbjuden anställning efter examen. Nu arbetar hon där med kyrkogårdsarbete och gravskötsel.

-Just nu håller vi på med vårstädning. Vi har tagit bort allt grus från vintern och fyller på med ny jord, klipper ner perenner och krattar löv. Till sommaren blir det mycket gräsklippning. 

Det är mycket säsongsarbete inom branschen och stor del av arbetet utförs under våren och sommaren. Under vinterhalvåret sker mycket av planeringen om man har en mer arbetsledande roll. Elvira hoppas att bli kvar efter sommaren men har annars en annan idé.

-Om jag inte är kvar efter sommaren vill jag arbeta på ett trädgårdscafé under vintern. Jag har arbetat på café tidigare och det skulle vara roligt att kombinera dessa två yrken. I framtiden vill jag starta ett eget trädgårdscafé.

Överlag är Elvira nöjd med utbildningen och tycker att lärarna var mycket kompetenta. Hösten 2018 startar utbildningen på nytt men meden ny inriktning på stadsodling. 

-Jag tycker att den nya inriktningen ligger helt rätt i tiden. Det är modernt med odling i innerstaden och det intresset tror jag bara kommer att öka. Naturen är alltid densamma men vi kan hitta nya sätt och vägar att ta hand om den på bästa sätt.