Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Erika Persson - Redovisningsekonom

Fick anställning efter examen på internationellt revisionsföretag 

Erika Persson valde att byta inriktning i karriären och utbildade sig till redovisningsekonom på Hermods Yrkeshögskola i Östersund. Upplägget passade småbarnsmamman bra och LIA-praktiken ledde till anställning efter examen hos PwC.

Erika Persson utbildade sig till redovisningsekonom på Hermods

Jag skulle säga att den person som har social kompetens, tycker om att arbeta i grupp, har ett intresse för siffror och att analysera passar att arbeta som redovisningsekonom.


Erika är uppvuxen i Östersund och läste livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditori på gymnasiet. Därefter föll det sig naturligt att fortsätta arbeta inom samma bransch. Erika arbetade i 10 år på olika caféer och konditorier tills hon en dag kände att det var dags att byta inriktning i arbetslivet. 

Varför valde du att studera till redovisningsekonom?

Det var genom en medarbetare på min tidigare arbetsplats som berättade om utbildningen och jag tyckte det verkade både intressant och spännande. Jag hade känt en längre tid att det var dags att byta inriktning i arbetslivet och att jag fick reda på redovisningsekonomutbildningen kom precis i rätt tid. 

Hur är upplägget på utbildningen?

Upplägget var något som tilltalade mig i och med att utbildningen i sig hade en stark anknytning till arbetslivet och företagare inom redovisning. Övergripande var det bra utbildare från företag i Jämtland och andra delar av Sverige och det blev på så sett många intressanta föreläsningar. Längden på utbildningen om två år var också något som jag såg väldigt positivt på som småbarnsförälder. 

Hur ser en vanlig vecka ut på utbildningen?

Det varierade beroende på vilken kurs vi hade för tillfället, vilket var väldigt bra. Det kunde vara en vecka där vi hade 3-4 dagar inne på skolan med föreläsningar och det varierade mellan halv- och heldagar. Dagarna och veckorna bestod av föreläsningar och grupparbeten där jag lärde känna de andra i klassen mycket bättre. 

Vad har varit det bästa med utbildningen? 

Jag kan säga att det bästa var praktiken och mängden kunskap jag fick med mig därifrån. Det var också givande att få ta del av den erfarenhet som alla utbildare från yrkeslivet hade. Ett extra plus var det stora spannet i klassen åldersmässigt, då vi alla hade olika erfarenheter och kunskap att dela med varandra. Jag tycker att det är ett stort plus med så pass mycket praktik, att komma ut på arbetsplatser och omvandla teorin från skolan till praktik. Utbildningen har lagt en bra grund för att kunna vidareutveckla mig och bygga på min kunskapsbank på arbetsplatsen. 

Berätta om din anställning hos PwC

Jag hade min första LIA-period hos PwC och trivdes så bra där att jag frågade om jag kunde få ha min andra LIA där också. Under min andra LIA-period fick jag börja arbeta lite extra och efter avslutad utbildning fick jag en tillsvidaretjänst som redovisningsassistent. PwC är ett multinationellt revisionsföretag som finns i 157 länder, bland annat finns vi i Sverige och arbetar med redovisning, revision och rådgivning. Vår vision är ett väl fungerande och hållbart näringsliv och samhälle som inger förtroende. Eftersom det finns 100 kontor på så många ställen runt om i Sverige så finns det även stor kunskap inom de olika områdena inom redovisning. 

Hur ser din roll ut på företaget?

Jag arbetar som redovisningsassistent och arbetar mycket med löpande redovisning och bokföring. I och med att jag jobbar med redovisning får jag även träffa våra kunder som gör arbetet både givande och roligt. En arbetsdag kan bestå dels av löpande redovisning som kan vara hantering av fakturor, bokföring och avstämning, till att få ha möte med kund där jag bland annat får skapa en bra kontakt med kunden och se vilka behov de har inom redovisning. 

Vad är roligast med yrkesrollen?

Det roligaste är att få träffa kunder och att ha chans att utvecklas inom redovisning för att så småningom få arbeta som auktoriserad redovisningskonsult. Jag skulle säga att den person som har social kompetens, tycker om att arbeta i grupp, har ett intresse för siffror och att analysera passar att arbeta som redovisningsekonom.