Jobb

Utbildning

För arbetsgivare

SFI

Webbutik

Arbetsledare Byggproduktion - Fatima Bale

Arbetsledare - Byggproduktion

"Viktigt att fler tjejer kommer in i byggbranschen"

Trebarnsmamman Fatima Bale är i grunden utbildad inredningsdesigner men kände efter många år i branschen att det var dags för en förändring. Idag är hon snart färdigutbildad Arbetsledare inom Byggproduktion och har redan fått anställning hos Frank Projektpartner i Stockholm. 

- Det jag gillar med yrkeshögskolan är att det är en mix av praktik och teori. Fördelen med att ha praktik är att både vi och arbetsgivaren lär känna varandra. Blir en vinn-vinn situation. Skulle man inte få jobb på sin praktikplats har du alltid en referens.

 

Ett fast handslag, målmedveten blick och ett varmt leende är det jag möts av när jag hälsar på Fatima Bale vid hennes arbetsplats på Kungsholmen.

Fatima gör sin praktik på Frank Projektpartner som är ett konsultföretag som projektstyr olika typer av byggprojekt. Hon kommer precis från en skyddsrond på ett byggprojekt i Skogås där ett stort antal lägenheter skall totalrenoveras.

- En skyddsrond är en form av säkerhetskontroll där vi ser till att alla miljöskyddsregler följs och att det är en bra arbetsmiljö för byggarbetarna.

Fatima är 40 år gammal, gift och har tre barn, hon och hennes familj är bosatta i Stockholm. Hon är född i Eritrea men flyttade till Sverige när hon var åtta år gammal på grund av att det var krig i landet. Eritrea var under den tiden inte självständigt utan tillhörde Etiopien.

Hon är uppväxt med sin familj i Småland men har bott i Stockholm i många år. Efter gymnasiet valde Fatima att studera till inredningsdesigner utomlands i Italien där utbildningen var fyra år lång.

- Jag gillar att vara kreativ så den utbildningen passade mig bra då, berättar Fatima.

Fatima har arbetat som inredningsdesigner både i Sverige och utomlands framförallt inom badrum och kök. Men efter många år inom den branschen kände hon att det var dag för något nytt.

- Jag kände att det var dags för att prova något nytt och intresset för olika typer av byggproduktioner har alltid funnit där så det var därför jag sökte mig till en YH-utbildning inom bygg.

Blivit anställd under praktiken

Fatima studerar till Arbetsledare - Byggproduktion vid Hermods Yrkeshögskola och utbildningen är på två år. Hon gör just nu sin praktik och blir färdig med sin utbildning till sommaren. Men för ungefär en månad sedan blev hon anställd som byggledare hos Frank Projektpartner, så hon fick jobb redan innan examen.

- Det känns väldigt skönt och jag trivs verkligen på företaget, säger en glad Fatima.

Som byggledare arbetar du i en bred roll där allt från administrativa uppgifter till att kontrollera olika byggprojekt ingår.

- Frank Projektpartner är ett konsultföretag vilket innebär att vi har överblick över hela projektet. Som byggledare kontrollerar du så att allt blir gjort, har hand om säkerhetsfrågor och sköter samarbeten med platschefer. Det är vi som är spindeln i nätet kan man säga, förklarar Fatima.

Vad är roligaste med rollen?
- Det är att det är en sådan varierad roll. Det blir aldrig enformigt och vi har många olika projekt på gång samtidigt. Jag gillar kombinationen av att vara ute på byggen samtidigt som jag gör administrativa saker på kontoret.

Stora fördelar med en YH-utbildning

Fatima ser stora fördelar med att studera en yrkeshögskoleutbildning om man jämför med till exempel universitet. Framförallt för att det är mycket praktik så att man även får praktisk erfarenhet och förstår vad jobbet går ut på och att du är färdigutbildad på bara två år såklart.

- Det jag gillar med yrkeshögskoleutbildningar är att det är en mix av praktik och teori. Fördelen med att ha praktik är att både vi och arbetsgivaren lär känna varandra. Blir en vinn-vinn situation. Skulle man inte få jobb på sin praktikplats har du alltid en referens.

Hur är det att utbilda om sig senare i livet och samtidigt ha familj?
Eftersom jag är trebarnsmamma passade det perfekt med en kortare utbildning. Sedan blir allt fokus på plugget för att kunna hinna med familjelivet också. När jag var yngre och studerade var det mycket annat som kom i mellan som fester exempelvis. Jag skulle säga att jag blivit effektivare nu på äldre dagar, skrattar Fatima.

Fatima trivs bra med både klassen och sina lärare.

- I klassen är det väldigt blandade åldrar och arbetslivserfarenheter. Vissa har bakgrunder som snickare medan andra är mer akademiker. Det är bra för då kan vi dela erfarenheter med varandra, berättar Fatima.

Behövs fler tjejer inom byggbranschen

Fatima berättar att hon trivs i sin roll som byggledare och att det gäller att hitta en bra balans mellan alla parter inom ett byggprojekt. Hon konstaterar att ett bra samarbete mellan alla olika entreprenörer är viktigt för ett lyckat projekt.

Hur är det att arbeta i en sådan mansdominerad bransch?
För mig är det inga problem, men jag tror det är nyttigt att fler tjejer kommer in i vår bransch. Det känns som utvecklingen går framåt och att fler tjejer utbildar sig inom bygg.

Har du några tips till tjejer som inte vågar söka sig inom byggbranschen?
- Var dig själv! Det är ett generationsskifte nu och branschen är inte likadan som för 10 år sedan. Människor har blivit bättre på att lyssna på varandra oavsett ålder och kön.

Ett exemplariskt exempel

Fatima får många lovord både från sin handledare på Frank Projektpartner och utbildningsledaren på Hermods.

- Jag skulle beskriva Fatima som en glad och social person som har en stor drivkraft. Hon passar verkligen in hos och det var därför vi ville anställa henne innan praktiken var slut, säger Johan Enander, projektledare på Frank Projektpartner.

Rickard Mårtensson som är utbildningsledare för Hermods byggutbildningar i Stockholm säger följande:
-Fatima är en exemplarisk elev. Hon är duktig både på de teoretiska delarna såväl som de praktiska bitarna vilket gör att hon passar utmärkt som byggledare.

Jag tycker att det summerar vem Fatima är på ett bra vis. Glad och lättsam att prata med. Min känsla är att hon kommer bli en duktig byggledare och att hon är en bra förebild för att visa att kvinnor passar lika bra i byggbranschen som män.

Läs mer om YH-utbildningen Arbetsledare - Byggproduktion.