Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Arbetsledare Byggproduktion - Fatima Bale

Från inredningsdesigner till byggnadsingenjör

Trebarnsmamman Fatima Bale är i grunden utbildad inredningsdesigner men kände efter många år i branschen att det var dags för en förändring. Hon valde att utbilda sig till Byggnadsingenjör inom Byggproduktion och har fått anställning hos Frank Projektpartner i Stockholm. Fatima utbildad som en byggnadsingenjör  med Hermods

- Det jag gillar med yrkeshögskolan är att det är en mix av praktik och teori. Fördelen med att ha praktik är att både vi och arbetsgivaren lär känna varandra. Det blir en win-win situation.  

 

Ett fast handslag, målmedveten blick och ett varmt leende är det jag möts av när jag hälsar på Fatima Bale vid hennes arbetsplats på Kungsholmen.

Fatima gör sin praktik på Frank Projektpartner som är ett konsultföretag som projektstyr olika typer av byggprojekt. Hon kommer precis från en skyddsrond på ett byggprojekt i Skogås där ett stort antal lägenheter skall totalrenoveras.

- En skyddsrond är en form av säkerhetskontroll där vi ser till att alla miljöskyddsregler följs och att det är en bra arbetsmiljö för byggarbetarna.

Fatima är 40 år gammal, gift och har tre barn, hon och hennes familj är bosatta i Stockholm. Hon är född i Eritrea men flyttade till Sverige när hon var åtta år gammal. Hon är uppväxt med sin familj i Småland men har bott i Stockholm i många år. Efter gymnasiet valde Fatima att studera till inredningsdesigner i Italien.

- Jag gillar att vara kreativ så den utbildningen passade mig bra då, berättar Fatima.

Fatima har arbetat som inredningsdesigner både i Sverige och utomlands, framförallt inom badrum och kök. Efter många år inom branschen kände hon att det var dags för något nytt.

- Jag kände att det var dags att prova något nytt och intresset för byggproduktion har alltid funnits där så därför jag sökte mig till en yrkeshögskoleutbildning inom bygg.

Blivit anställd under praktiken

Fatima studerar till byggnadsingenjör inom byggproduktion vid Hermods Yrkeshögskola i Stockholm och utbildningen är på två år. Redan under sin andra LIA-period blev hon anställd som byggledare hos Frank Projektpartner.

- Det känns väldigt skönt och jag trivs verkligen på företaget, säger en glad Fatima.

Som byggledare arbetar du i en bred roll där allt från administrativa uppgifter till att kontrollera olika byggprojekt ingår.

- Frank Projektpartner är ett konsultföretag vilket innebär att vi har överblick över hela projektet. Som byggledare kontrollerar du så att allt blir gjort, har hand om säkerhetsfrågor och sköter samarbeten med platschefer. Det är vi som är spindeln i nätet kan man säga.

Vad är roligaste med rollen?
- Det är en varierad roll. Arbetet blir aldrig enformigt och vi har många olika projekt på gång samtidigt. Jag gillar kombinationen av att vara ute på byggen samtidigt som jag gör administrativa uppgifter på kontoret.

Stora fördelar med Yrkeshögskolan

Fatima ser stora fördelar med att studera en yrkeshögskoleutbildning jämfört med universitetet. Framförallt mängden praktik vilket ger de studerande praktisk erfarenhet och en förståelse för yrket redan under studietiden. Dessutom är utbildningen endast två år lång. 

- Det jag gillar med yrkeshögskoleutbildningar är att det är en mix av praktik och teori. Fördelen med att ha praktik är att både vi och arbetsgivaren lär känna varandra. Blir en win-win situation. Om du inte får jobb på din LIA-plats så har du alltid en referens och yrkeserfarenhet med dig.

Hur är det att utbilda om sig senare i livet och samtidigt ha familj?
Eftersom jag är trebarnsmamma passade det perfekt med en kortare utbildning. Det krävs att jag har fullt fokus på studierna för att kunna hinna med familjelivet också. Jag skulle säga att jag blivit effektivare nu på äldre dar, skrattar Fatima.

Fatima trivs bra med både klassen och sina lärare.

- I klassen är det väldigt blandade åldrar och arbetslivserfarenheter. Vissa har bakgrunder som snickare medan andra är mer akademiker. Det är bra för då kan vi dela erfarenheter med varandra, berättar Fatima.

Behövs fler tjejer inom byggbranschen

Fatima berättar att hon trivs i sin roll som byggledare och att det gäller att hitta en bra balans mellan alla parter inom ett byggprojekt. Hon konstaterar att ett bra samarbete mellan alla olika entreprenörer är viktigt för ett lyckat projekt.

Hur är det att arbeta i en sådan mansdominerad bransch?
För mig är det inga problem, men jag tror det är nyttigt att fler tjejer kommer in i vår bransch. Det känns som utvecklingen går framåt och att fler tjejer utbildar sig inom bygg.

Har du några tips till tjejer som inte vågar söka sig inom byggbranschen?
- Var dig själv! Det är ett generationsskifte nu och branschen är inte likadan som för 10 år sedan. Människor har blivit bättre på att lyssna på varandra oavsett ålder och kön.