Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Från journalist till trädgårdsmästare

Namn: Sofia Härén

Ålder: 42 år
Utbildning: Trädgårdsmästare inriktning park och tätort

 

Sofia Härén har arbetat som journalist i 15 år och skrivit om bland annat miljö och hållbarhet. Hon har alltid haft ett brinnande intresse för natur och växter och har nu valt att skola om sig till trädgårdsmästare på Hermods yrkeshögskola för att följa sin dröm. 

 


Jag har i hela mitt liv varit intresserad av växter, träd och naturen överlag. Min inre dröm har alltid varit att få arbeta med detta i praktiken vilket gjorde att jag nu tog steget att skola om mig, säger Sofia Härén.

 
Sofia studerar idag till trädgårdsmästare på Hermods yrkeshögskola i Stockholm som är en utbildning på två år. Hon har i dagsläget läst en termin och valet av utbildning känns helt rätt.
 
- Det är så kul att få arbeta med kroppen och lära sig om allt från beskärning av träd till hur du odlar grönsaker. Sen är det mycket teori kring hur vi ska arbeta på ett miljömässigt hållbart sätt inom trädgårdsbranschen. Något jag tycker är extra viktigt eftersom jag alltid varit intresserad av miljöfrågor, säger Sofia.
 
I 15 år har Sofia arbetat som journalist och är idag chefredaktör för Landets fria tidning som skriver om bland annat miljö och hållbarhet. Hon arbetar kvar där på deltid medan hon kombinerar det med sina studier på Hermods. Hon beskriver det som hektiskt men roligt.
 
- Vi har lektioner ungefär tre dagar i veckan och resten är självstudier. Valet föll på Hermods eftersom utbildningen har en så stor bredd och är placerad i Stockholm. En annan anledning var möjligheten till mycket praktik (LIA) och en snabbare väg ut i arbete, säger Sofia. 

Drömmer om att starta eget 

Sofia berättar vidare att hon ser fram emot att få arbeta med ett mer fysiskt arbete då hon började tröttna på att sitta framför en datorskärm. Hon har även börjat fundera på vad hon vill arbeta med som trädgårdsmästare när utbildningen är klar.

- Jag tycker det är väldigt intressant hur vi kan få friskare jord och klimatnytta genom hur vi använder komposter. En dröm skulle vara att starta ett eget företag som arbetar med kompostering och hur vi gör det på ett effektivare och mer hållbart sätt, avslutar Sofia med att säga.