Dubbelklicka för att redigera
Visa/göm verktygsfält
  - + x
Start  

Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Heléne Söderström - Trädgårdsmästare

Bytte kontorsjobb mot utomhusarbete

Helénes resa började med ett intresse för den egna trädgården som sedan övergick i en längtan att få arbeta mer med växter och utomhusmiljö. Hon sökte till trädgårdsmästarutbildningen på Hermods Yrkeshögskola i Karlskrona och fick anställning på en plantskola redan innan examen. Nu stormtrivs hon med sin nya yrkesroll och är glad över att ha bytt kontorsjobb mot utomhusarbete. 

Heléne Söderström tog trädgårdsmästare kurs med Hermods

 

Det är kul att fler intresserar sig för branschen. Det här är ett yrke som passar dem som vill arbeta kreativt utomhus. Det är också otroligt tungt arbete och många gånger påfrestande med olika årstider och väder, men det är också det som är charmen med yrket. 

 

Heléne har, som många andra, en bakgrund av olika jobb och utbildningar. Bland annat är hon utbildad civilekonom och har arbetat inom turism och som webbkommunikatör. Idén att utbilda sig till trädgårdsmästare grundades i ett intresse för den egna trädgården hemma.

-Jag har alltid haft ett trädgårdsintresse och arbetat mycket i min egna trädgård på fritiden. Jag läste en kurs inom trädgårdsdesign för att utveckla mitt intresse och då slog det mig att jag faktiskt kan jobba med det här. Men för att göra mitt intresse till ett arbete så behövde jag utöka mina grundkunskaper.

Det var inte självklart för Heléne att börja studera igen. Hon hade tidigare studerat på högskola och ville först inte tillbaka till skolbänken.

-Det som till slut gjorde att jag bestämde mig för att börja plugga igen var den stora delen praktik som ingår i yrkeshögskoleutbildningar. Jag visste att jag skulle få mycket praktisk erfarenhet under utbildningen och det lockade.

Heléne hade ingen tidigare erfarenhet från den gröna branschen när hon sökte till utbildningen. Det som lockade med branschen var trädgårdsdesign som hon till en början ville arbeta med efter examen. Under utbildningen har de studerande LIA-praktik ute hos företag där de får testa sina kunskaper praktiskt.

-Vi hade fyra LIA-perioder och jag var hos olika företag alla gångerna. Bland annat gjorde jag LIA-praktik i Visbys botaniska trädgård och Ronneby brunnspark. Jag fick testa på att arbeta inom kommunal och privat verksamhet vilket var nyttigt. Jag gjorde en LIA-praktik på ett markanläggningsföretag vilket gav mig värdefull erfarenhet för att kunna anlägga och planera trädgårdar. 

Heléne fick anställning hos en plantskola innan hon var färdig med utbildningen och har arbetat där sedan hon tog examen 2017.

-Jag trivs jättebra i min nuvarande yrkesroll. Jag har en säljroll och får träffa mycket kunder som vill ha tips och råd kring växter och skötsel. Jag är ansvarig för perennavdelningen utomhus och sköter om den. Sedan får vi även beställningsuppdrag från privatpersoner och då åker vi ut och planterar i deras trädgårdar. Det roligaste med rollen är rådgivningen. Ibland åker jag ut till kunder och hjälper dem att designa eller planera sina trädgårdar eller så kommer kunder till plantskolan med designskisser som vi går igenom. Det är väldigt uppskattat.

Heléne stormtrivs på sitt nuvarande jobb och har inga planer på att byta inom kort.

-Jag har drömyrket just nu. Jag får vara utomhus mycket och jag får arbeta med trädgårdsdesign, skötsel och rådgivning. Jag satt ofta still på mitt tidigare jobb men nu får jag röra på mig hela tiden.

Heléne ser ett ökat intresse av odling hos allmänheten och tycker det är kul att fler intresserar sig för branschen. Trots det så finns det en stor arbetskraftsbrist inom den gröna näringen.

-Det är kul att fler intresserar sig för branschen. Det här är ett yrke som passar dem som vill arbeta kreativt utomhus. Det är också otroligt tungt arbete och många gånger påfrestande med olika årstider och väder, men det är också det som är charmen med yrket. Utbildningen är väldigt bred och man får kunskap inom många olika områden som man sedan kan nischa in sig på. Man blir aldrig färdigutbildad!

 

Läs mer om utbildningen Trädgårdsmästare inriktning arbetsledning här!