Jobb

Utbildning

För arbetsgivare

SFI

Webbutik

Ida Svensson - Tandsköterska

Äntligen hittade Ida rätt

Ålder: 26 år

Studerar: Tandsköterska Karlskrona
 

Ida är inne på sin tredje termin på utbildningen Tandsköterska på Hermods Yrkeshögskola. Hon och sin klass är första kullen på utbildningen och de tar sin examen i december 2017.
Utbildningen startar bara om det finns ett behov på arbetsmarknaden och innehållet riktar sig verkligen mot arbetslivet.
 

 

 

-Tiden har gått jättefort, säger Ida. Ett och ett halvt år är ingenting.

Ida läste ekonomi på gymnasiet med tanken om att starta eget. Efter några ströjobb som bland annat personlig assistent utbildade hon sig till nagelterapeut och startade egen verksamhet. Dock har hon alltid varit lite intresserad av att utbilda sig till tandsköterska eller tandhygienist. 

- Tankarna fanns alltid där men jag var inte beredd att flytta för att utbilda mig, säger Ida. Så när jag såg i tidningen att Hermods hade startat utbildningen Tandsköterska i Karlskrona nappade jag direkt. 

- Många i klassen har gjort lite allt möjligt innan, berättar Ida. De flesta sökte den här utbildningen av samma anledning, att få jobba med människor, ha varierande arbetsuppgifter och kunna fortsätta utvecklas inom sitt yrke. 

Ida kände inte till Yrkeshögskolan innan hon påbörjade sin utbildning. Nu i efterhand uppskattar hon utbildningsformen och det nära samarbetet med arbetslivet.
 
-Utbildningen startar bara om det finns ett behov på arbetsmarknaden och innehållet riktar sig verkligen mot arbetslivet.

Ida går i den första kullen på utbildningen som startade hösten 2016.
-Det finns både för- och nackdelar med det, säger Ida. Det går att fortsätta utveckla vissa delar av utbildningen. Samtidigt känns det bra att vara först ut på arbetsmarknaden. 

Det var roligt att börja studera igen tycker Ida.
-Åren efter gymnasiet hade jag tid att tänka ut vad jag ville göra. Sen när jag väl hade bestämt mig kunde jag ge 110%. 

Vad har varit bäst med utbildningen hittills?
- Klassen och läraren. Jag har fått många nya vänner och vi har väldigt roligt ihop. Läraren och föreläsarna har varit väldigt tillmötesgående för våra önskemål. Det känns verkligen att de vill göra det bästa för oss. 

Ida har gjort sin LIA på folktandvården och på en privatklinik i Karlskrona. Att få testa på både verksamheterna är ett krav i utbildningen. Inför sista LIA-perioden ska Ida tillbaka till Folktandvården. LIA:n har vart väldigt lärorik tycker hon. 

Hur ser planerna ut efter utbildningen?
-Till en början vill jag arbeta ett tag som tandsköterska för att få lite kött på benen. Sen kanske jag studerar vidare till tandhygienist eller operationstandsköterska. 

Läs mer om utbildningen Tandsköterska här.