Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Jonas Karlsson - Arbetsledare - Byggproduktion

Snickaren som blev arbetsledare

Jonas arbetade som snickare men var tvungen att byta yrke efter en arbetsskada. Han ville fortsätta inom samma bransch och utbildade sig till arbetsledare inom byggproduktion på Hermods Yrkeshögskola i Lund. På sin sista LIA-plats fick Jonas anställning.

Jonas Karlsson tog arbetsledarutbildningen i byggproduktion med Hermods

 

 

Som arbetsledare är du med och organiserar arbetsmomenten, du förbereder olika projekt genom att köpa in material, se över ritningar samt analysera förutsättningarna för ett projekt. 

 

När Jonas gick ut gymnasiet gick han rakt in i arbetslöshet. Han bestämde sig för att studera till lärare och samtidigt som han pluggade arbetade han extra som snickare. När han sedan gick in i väggen och blev sjukskriven valde han att avsluta sina studier och efter att ha blivit frisk igen satsade han helhjärtat på jobbet som snickare.

-Jag arbetade som snickare i 15 år. Sedan fick jag vibrationsskador i handen och kunde inte fortsätta arbeta lika fysiskt längre. Då bestämde jag mig för att utbilda mig till arbetsledare och arbeta med att driva och leda projekt inom byggbranschen.

Jonas hittade Hermods arbetsledarutbildning av en slump efter att ansökningstiden gått ut. Han kontaktade utbildningschefen och kom in på en av restplatserna till utbildningen.

Vad i byggbranschen intresserar dig?

-Det som alltid har intresserat mig med branschen är att arbetet är kreativt. Det händer mycket och det går snabbt. Det är också kul att få arbeta praktiskt och att få vara utomhus mycket.

Jonas påbörjade arbetsledarutbildningen 2015 och tog examen 2017. Han fick anställning på sin sista LIA-praktik som han gjorde hos företaget Swedala tak. Där arbetade han under ett års tid som arbetsledare.

-LIA-perioden blir vad du gör den till. Du skapar den själv genom att vara på hugget och visa framfötterna. Det är vanligt att du få anställning efter examen på någon av dina LIA-platser eftersom du då känner till företaget och de känner till dig.

Vad innebär rollen som arbetsledare?

-Som arbetsledare är du med och organiserar arbetsmomenten, du förbereder olika projekt genom att köpa in material, se över ritningar samt analysera förutsättningarna för ett projekt.
Du har även koll på ditt arbetslag och vilken kompetens som finns för att genomföra ett projekt. Projekten är olika långa, de kan ta allt från veckor till år att genomföra. Det gör arbetet kul och intressant!

Det Jonas uppskattar mest med sin yrkesroll är friheten och den sociala delen.

-Arbetet är fritt, du arbetar utomhus och med varierande uppgifter. Det är också väldigt socialt, du träffar nya människor hela tiden. Även om du arbetar med ett och samma projekt i flera år så är det olika människor du arbetar med.

Hur ser arbetskraftsbehovet ut inom branschen?

-Det är ett stort behov av arbetsledare inom bygg och det kommer det att fortsätta vara ett bra tag framöver. Behovet går upp och ner i takt med konjunkturer men man brukar säga att det går i 7-årscykler.

Hur var utbildningen?

-Vi var en klass med blandad bakgrund. Några hade aldrig arbetat inom byggbranschen förut och sedan fanns det några som jag, som hade erfarenhet sedan tidigare. Lärarna var väldigt kompetenta och lyhörda på våra behov. Jag satt med som studeranderepresentant i ledningsgruppen och förde fram de studerandes synpunkter på utbildningen.

Vem passar för utbildningen?

-Du bör gärna ha erfarenhet från branschen sen tidigare. Ju bredare desto bättre.

Just nu arbetar Jonas som ombudsman för socialdemokraterna under valperioden. Han har alltid varit politiskt engagerad och trivs med uppdraget även om det inte är inom byggbranschen. Efter valet 2018 börjar han en ny tjänst som byggprojektledare för Malmö stad.

-Det ska bli väldigt kul med den nya tjänsten. Jag är otroligt motiverad och inspirerad inför hösten när jag börjar!

 

Läs mer om utbildningen Arbetsledare - Byggproduktion här!