Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Julia berättar om sitt anläggningsjobb inom asfalt

Julia Ståhl – Arbetsledare inom mark och anläggning

Julia har gått ett år på utbildningen Arbetsledare – mark och anläggning och är snart klar med sin första LIA. För Julia har det varit en lärorik och givande tid, och hon ser ljust på framtiden – Jag har stor chans att få jobb när jag är klar, säger hon.

Arbetet är i full gång när vi besöker Julia och hennes arbetslag i Malmöstadsdelen Husie. På dagens schema står att lägga asfaltsgrus över en fjärrvärmedragning. Igår var de vid betalstationerna på Öresundsbron och arbetade.

-Det är det som är så roligt – att det är så varierande platser man åker ut till men också att inget jobb är det andra likt. Varje jobb har sina förutsättningar och utmaningar och det gäller att tänka till för att det ska bli så bra som möjligt, berättar Julia.

Julia verkar helt klart ha hittat rätt. Men att det skulle bli anläggningsbranschen var dock ingen självklarhet. Julia läste till frisör på gymnasiet och jobbade också några år som det. Men sen kom rastlösheten.

 -Jag tänkte ”är det här allt”? Jag kände att jag ville utvecklas och frisöryrket gav mig inte tillräcklig stimulans. Så jag tog ett break och åkte till USA. Väl hemma igen hoppade jag på en högskoleutbildning. Men inte heller det kändes rätt, det var så bundet och jag saknade det praktiska, berättar Julia.

Julia började jobba på sitt pappas företag som fräser asfalt. Och det var nog där tanken smög sig på allteftersom: kanske var det anläggningsbranschen hon skulle satsa på? Hon började söka runt på nätet och fastnade för Hermods arbetsledarutbildning inom mark och anläggning.

-Den lät bra eftersom den var så pass praktiskt inriktad och att den låg relativt nära hem så jag skickade en intresseanmälan, berättar Julia.

Idag gör hon sin andra termin på utbildningen och avslutar snart sin första LIA-period. LIA, eller lärande i Arbete, är en viktig del i en Yh-utbildning och innebär att de studerande får praktisera sina kunskaper ute på ett företag i branschen. Julia har tillbringat sin första LIA hos Svevia, och hon tycker att det har varit väldigt givande. 

-Det blir en Aha-upplevelse när man praktiskt får göra det som man läst om i teorin. Och jag trivs väldigt bra här. Svevia fokuserar på asfaltering, som jag brinner för, och stämningen i arbetslaget är bra. Alla är så trevliga och jordnära, berättar Julia.

Vilka erfarenheter tar hon med sig?

-Jag har fått massa värdefulla tips när det gäller planering och ledarskap och fått bra insikt i vad som krävs. För att klara rollen som arbetsledare behöver man vara självständig, kommunikativ och stresstålig. Och man måste våga göra fel. Förmåga att lösa problem behövs också, ibland händer saker som man inte kunnat förutse och då måste man snabbt lösa situationen för att inte produktionen ska stå still. En ödmjuk inställning är också viktigt liksom att dela med sig av ansvaret så att alla i arbetslaget får utmaningar och känner sig delaktiga, berättar Julia.

Framtiden för Julia ser ljus ut och hon ser med spänd förväntan på vad den ska föra med sig.

-Jag har stor chans att få jobb här när jag är klar. Dessutom finns det möjligheter att få gå kurser och vidareutvecklas även efter utbildningen, vilket känns jättekul. Utbildningen är bred och ger många ingångar så det finns möjlighet att satsa på det som man verkligen tycker är intressant. Jag brinner ju för asfaltering och fräsning och det är där jag ser mig själv om några år.