Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Loella Laursen - Stödpedagog

Stort behov av stödpedagoger

Loella Laursen

Ålder: 41 år
Studerar: Stödpedagog, Karlskrona
 

Loella har arbetat flera år i olika verksamheter inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Nu känner hon att hon vill utveckla sin kompetens och utbilda sig till Stödpedagog. Utbildningen på Hermods ger henne möjlighet att testa på att jobba i olika verksamheter inom branschen. 

  

 

Det bästa med utbildningen är att jag får mycket mer kunskap inom de områden jag jobbar med. Jag tycker det är jättebra med mycket praktik så att jag kan testa på yrkesrollen som stödpedagog.

 


Loella studerar sitt första år till Stödpedagog via distans på Hermods Yrkeshögskola i Karlskrona. Tidigare har hon arbetat i Höganäs kommuns personalpool på olika LSS verksamheter men jobbar nu på ett LSS – boende sedan sju år tillbaka. Hon har sedan tidigare en utbildning som personlig assistent. Efter flera år i branschen kände hon att hon ville vidareutbilda sig. 

Varför valde du att utbilda dig till Stödpedagog?
-Jag blev nyfiken på utbildningen. Eftersom jag vill utveckla mig i min yrkesroll kändes den rätt för mig. En vän till mig som läser till specialistundersköterska på Hermods Yrkeshögskola tipsade mig om utbildningen så det var även därför jag sökte den.

Vad är det bästa med utbildningen?
-Det bästa med utbildningar är att jag får mycket mer kunskap inom de områden jag jobbar med. Jag tycker det är jättebra med mycket praktik så att jag kan testa på yrkesrollen som stödpedagog.

Loella har inte haft LIA-praktik än men ser fram emot våren då det är dags för första perioden. Hon önskar göra sin LIA inom daglig verksamhet eller på en särskola. Hela sista terminen består av LIA-praktik så praktiskt lärande finns det gott om i utbildningen. 

Tack vare att utbildningen finns på distans och halvfart kunde Loella fortsätta arbeta under sin studietid och behövde därmed inte ta studielån. Distansupplägget är något som hon ser som en stor fördel med utbildningen. 

-Vi har skypeföreläsningar som vi har tillgång till när vi vill och kan se i efterhand. Det är ett kanonupplägg. 

Hur ser du på jobbmöjligheterna framöver?
-Jag trivs väldigt bra på serviceboendet där jag jobbar men jag kan mycket väl tänka mig att arbeta på särskola eller daglig verksamhet. LIA-praktiken får kanske avgöra det.  

Vad innebär yrket som Stödpedagog?
-Yrket innebär bland annat att man arbetar med vardagsstöd till personer med funktionsnedsättningar. Vi kartlägger deras förmågor och hittar bra lösningar för att underlätta i vardagen. Yrket innebär också att ta fram bra och fungerande arbetssätt i arbetsgruppen och att utarbeta genomförandeplaner som lägger grunden för hur vi som personal arbetar med personerna.

Loella rekommenderar YH-utbildningen Stödpedagog till personer som har erfarenhet inom branschen. 

-Det är mycket reflektion kring sitt arbete i utbildningen så det passar dem som redan har erfarenhet. 

Läs mer om utbildningen Stödpedagog