Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Monica Bratt - Specialistundersköterska inom multisjukdom

Märkte stora skillnader efter att hon vidarutbildade sig på Hermods

Monica Bratt

Ålder: 53 år
Studerar: Specialistundersköterska inom multisjukdom, Karlskrona 
 

Monica blev färdigutbildad specialistundersköterska sommaren 2017. Utbildningen har inte bara gett henne en rejäl löneökning utan också kunskap för att kunna göra ett bättre jobb och hjälpa sina kollegor. Innan hon påbörjade utbildningen arbetade hon på ett äldreboende och fortsatte att arbeta där under studietiden då utbildningen är på distans. 

Monica Bratt år studerar  specialistundersköterska inom multisjukdom med Hermods

Jag tyckte att utbildningen var väldigt givande. Lärarna var fantastiska och vi gick igenom ämnena väldigt grundligt och ordentligt. Jag lärde mig otroligt mycket. 

Monica har arbetat inom vården under mestadels av sitt yrkesverksamma liv. Efter flera år i branschen kände hon att sin gymnasieutbildning hade gjort sitt. 

-Jag kände att jag ville lära mig mer. Min dotter håller på att utbilda sig till undersköterska och jag ville också utbilda mig. När mina kollegor skrattade åt det fick jag mer vatten på min kvarn. 

Monica var 53 år när hon bestämde sig för att vidareutbilda sig till specialistundersköterska. Hon arbetade då på ett äldreboende men efter examen bytte hon till ett boende för hemtjänst. 
 
Hur var det att börja studera vid 53 års ålder?
-Det var kul men inte alltid det lättaste. Men jag hade inga småbarn att ta hand om och distansupplägget passade mig som handen i handsken. Jag ska gå en till distansutbildning i januari 2018. 

Monica har arbetat i mer än ett år på boendet för hemtjänst och uppskattas väldigt mycket av både chefer och kommunledning. Hennes examensarbete om måltidsmiljön hos äldreboenden uppmärksammades av kommunen.  

Monica trivs mycket bra i branschen och tycker att arbetet inom vården är väldigt givande. Hon fastnade för multisjukdom då det är den största målgruppen som hon arbetar med. 
 
Vad var det bästa med utbildningen?
-Jag tyckte att utbildningen var väldigt givande. Lärarna var fantastiska och vi gick igenom ämnena väldigt grundligt och ordentligt. Jag lärde mig otroligt mycket. 

Monica upplever en stor skillnad från före utbildningen. Hon har inte enbart fått en rejäl löneökning på 3 000 kr utan har en annorlunda syn på saker och ting idag.

-Jag kan mera nu och vågar ifrågasätta. Jag kan ha en diskussion med sjuksköterskorna om varför vi gör på ett visst sätt. Jag känner absolut att jag har mer kunskap och mer kött på
benen för att göra ett bra jobb och jag tycker att jobbet går lättare nu. 

Vad innebär yrket som specialistundersköterska inom multisjukdom?
-För min del innebär det att jag ansvarar för värdegrunden, att det finns en bra kultur på arbetsplatsen. Mina arbetssysslor består av morgonrutiner, måltider och att umgås med de som bor här. 

Vem passar för yrket?
-Man måste var tålmodig och värdesätta alla människor. Äldre människor blir ofta åsidosatta så det är bra om man är lyhörd, empatisk och osjälvisk.  

Monica ser fram emot sin kommande utbildning inom demens och peppar sina kollegor att vidareutbilda sig.