Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Niklas Nordemar

Niklas Nordemar - Kvalificerad Trädgårdsmästare


Med ett stort engagemang för miljö och hållbar utveckling föddes Niklas intresse för trädgård, odling och plantering. Niklas har en spännande bakgrund, och har bland annat bott i ett zenbuddhistiskt tempel och jobbat med olika permakulturprojekt i Latinamerika.

 

Jag trivs jättebra på utbildningen, det är över förväntan! Jag trivs med klassen och kursupplägget som känns otroligt genomtänkt. Vi får väldigt mycket kunskap som känns relevant för branschen.


Niklas Nordemar är bor i Stockholm och går Hermods YH-utbildning Kvalificerad Trädgårdsmästare på Svartsjö slott i Ekerö kommun strax utanför Stockholm. Han är från början skolad till musiker som sedan sadlade om till grafisk designer och art director efter en utbildning på Berghs. I flera år arbetade han som grafisk formgivare inom bland annat modebranschen. Men det Niklas alltid brunnit för är miljöfrågor och hållbar utveckling.


Hur kom det sig att du sökte till Kvalificerad Trädgårdsmästare på Hermods?

Mitt trädgårdsintresse började när jag levde i ett zenbuddhistiskt tempel, där odling och trädgårdsskötsel var en del av arbetet. Detta ledde mig sedan in på permakultur som bland annat handlar om byggandet av hållbara mänskliga bosättningar, och delvis om hur vi odlar vår mat. Jag sålde av min lägenhet och alla mina saker och reste runt och bodde i Latinamerika för att arbeta, ibland som volontär, och lära mig mer om permakultur och odling. I Argentina tog jag mitt permakulturcertifikat (PDC). Mitt intresse för stadsodling och närodlat har sedan dess vuxit; hur en stad kan planeras om för att innehålla mer hållbara grönytor med lösningar som även producerar ätbart. En park kan till exempel vara så väldigt mycket mer tycker jag.

Att utbilda mig till trädgårdsmästare gör så att jag kan få djupare kunskaper i växtlära, marklära, anläggning och omvårdnad, och även bygga ett värdefullt kontaktnät i branschen. Jag sökte till Hermods Trädgårdsmästarutbildning för att jag ville vara i Stockholm och för att den verkade bäst. En del andra utbildningar som jag tittat på känns inte lika omfattande och är mer inriktade på att bli trädgårdsarbetare. Jag sökte efter en gedigen utbildning för att få djupare kunskaper. Den här utbildningen dök upp och verkade helt fantastisk, och var precis det jag letade efter!

Hur trivs du i skolan och på utbildningen?

Jag trivs jättebra på utbildningen, det är över förväntan! Jag trivs med klassen och kursupplägget som känns otroligt genomtänkt. Vi får väldigt mycket kunskap som känns relevant för branschen. Jag upplever att vi har väldigt bra och yrkesverksamma lärare. Lärarna vet verkligen vad de gör, och det verkar som att de satsar på att hitta toppskiktet av lärare inom alla olika kurser på utbildningen.


Jobbar du med något vid sidan av dina studier?

Just nu satsar jag bara på skolan, det kan hända att jag kommer att göra små trädgårdsprojekt på sidan av t.ex. installation av ätbara trädgårdar eller ätbara system. Istället för att bara plantera trädgårdsrabatter så kan man plantera eller infoga växter som går att äta också. Under utbildningen kommer jag säkert få upp ögonen för andra delar, då man får en stor bredd och nya saker hela tiden dyker upp. Hur jag kommer att arbeta i framtiden kommer att kunna ta många vägar.


Vad är mest givande med utbildningen?

Det är så mycket som är givande med utbildningen. Just nu så håller vi bland annat på med växtidentifikation och latinska växtnamn och ska bygga upp en kunskapsbas. Alla kurser på utbildningen är intressanta och viktiga och man kommer att behöva alla delar.

Låter utbildningen intressant? 
Läs mer om YH-utbildningen Kvalificerad Trädgårdsmästare.