Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Raouf Hassan - VVS-ingenjör

Har alltid velat bli ingenjör

Ålder: 23 år

Studerar: VVS-ingenjör Helsingborg
 

Raouf läser till VVS-ingenjör på Hermods Yrkeshögskola i Helsingborg. Han har alltid velat arbeta med något tekniskt och har sedan tidigare kunskap och kompetens inom VVS. Därför var valet av utbildning inte så svårt. 
 

 Det känns kul att gå till skolan och varje dag känner jag att jag lär mig något nytt. 

 

Redan tidigt visste Raouf att han ville arbeta med något tekniskt. På gymnasiet läste Raouf energiprogrammet med inriktning VVS. Strax efter gymnasiet påbörjade han VVS-ingenjörsutbildningen i Malmö men fullföljde aldrig utbildning. Nu läser han till VVS-ingenjör på Hermods Yrkeshögskola i Helsingborg och känner att han hamnat rätt. 

Varför valde du en YH-utbildning?
-Jag vill arbeta som ingenjör men saknar vissa ämnen inom naturkunskap. Jag läste på lite om YH och tyckte att det lät intressant. Jag gillade att man snabbt kom ut i arbetslivet och att det nästan är en garanti att få jobb efter utbildningen. Vanliga högskoleutbildningar är inte lika konkreta som YH.

Vad är det bästa med utbildningen?
-Jag har fått mycket hjälp och lärarna är väldigt duktiga, de är även bra på att fånga ens intresse. Vi har en bra gemenskap i klassen också. Det känns kul att gå till skolan och varje dag känner jag att jag lär mig något nytt. 

Hittills har klassen haft kurser inom matematik, termodynamik, kylteknik och projektering. 

-Nu senast skulle vi beräkna energikostnader och energiförbrukning på ett hus och sedan redovisa detta muntligt samt i en rapport.

Raouf ser fram emot kursen i CAD – ritningar på datorn. Han känner till det sen tidigare men ser fram emot att få jobba mer med det. Inför LIA-praktiken ser han fram emot att lära sig mer om ekonomin på en arbetsplats. 

Hur ser du på framtida jobbmöjligheter?
-Jag tror att det kommer finnas goda möjligheter till jobb sen. Jag har redan kontakt med några företag inom branschen och jag kommer skapa fler på LIA-praktiken. 

Vem passar yrket för?
-VVS-ingenjör passar för någon som vill ha ett varierande jobb, som vill arbeta både på kontor och ute på exempelvis byggen. Någon som tycker om att samarbeta då man sitter mycket med andra byggarbetare och går igenom ritningar med mera. Varje dag är olik den andre. 

Läs mer om utbildningen VVS-ingenjör här.