Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Rebecka Palmquist - Internationell transportlogistiker

Utbildar sig inom en bransch med stor efterfrågan

Rebecka Palmquist

Ålder: 23 år
Studerar: Internationell transportlogistiker, Malmö


Rebecka går andra året på YH-utbildningen Internationell transportlogistiker. Innan hon började utbildningen visste hon inte mycket om branschen men tack vare LIA (praktik) har hon fått testa på olika yrkesroller. Hon ser ljust på framtiden inom sin nya bransch.    

Rebecka Palmquist studerat internationell transportlogistiker med Hermods

 

 

Jag gillar att jag får komma ut och testa på arbetet innan jag är färdigutbildad.Rebecka har läst turism och hotell på gymnasiet. Efter examen fick hon jobb på ett hotell och blev kvar inom branschen i några år tills hon kände att hon ville byta inriktning. 

Varför valde du att utbilda dig till Internationell transportlogistiker?
-Jag såg en annons i tidningen om att branschen skrek efter folk och tänkte att det här kanske var något för mig. Det lät som ett intressant och spännande yrke. Jag visste knappt något om yrket eller branschen då. Jag trodde först att det hade med lastbilar att göra men nu förstår jag att det gäller all form av transport och mycket mer än så. Vi har bland annat haft kurser inom juridik, godshantering samt ledarskap inom transportnäringen. 

Vad är det bästa med utbildningen?
Rebecka lyfter LIA som det bästa med utbildning. Hittills har hon haft en LIA-period på ett företag som arbetar med hela transportkedjan, från lossning, transport till lager och magasinering. Där fick hon testa på allt möjligt, bland annat som speditör i hamnen med förtransporter och inrikes transporter. Hon gillar den stora mängden praktiskt arbete vilket hon känner igen från gymnasiet och tycker är ett bra koncept. 

Hur ser du på framtida jobbmöjligheter?
-Jag ser väldigt ljust på mina jobbmöjligheter. Lärarna och företagen säger att det finns gott om jobbmöjligheter och jag har förstått att det är stora pensionsavgångar inom branschen nu. Framöver vill jag jobba i en hamn. Jag ska göra min nästa LIA på samma företag som tidigare och jag hoppas att få jobb där efter min utbildning.

Vem passar för det här yrket?
-Transportlogistiker passar den som gillar att ha många bollar i luften, en som gillar att planera och att tänka taktiskt. 


Läs mer om utbildningen Internationell transportlogistiker här.