Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Redovisningsekonom - Josefin Henriksson

Jag trivs otroligt bra. Man känner att man hela tiden lär sig något nytt.  Men det är inte bara lärorikt att vara i skolan utan även roligt. Lärarna är mycket kompetenta men även underhållande och pedagogiska. Vi studerande har bra kontakt med lärarna och känner att vi kan ha en öppen dialog med dem.

Studerande på YH utbildning Redovisningsekonom

Josefin läser till redovisningsekonom på Hermods Yrkeshögskola i Östersund. Men för några år sedan så var det en helt annan yrkesbana som hon hade tänkt sig. Josefin läste teaterlinjen på gymnasiet, arbetade därefter som au pair i London, kom tillbaka till Sverige och drev en affär och började sedan på förskolelärarlinjen. Efter ett tag på denna utbildning kände hon att det inte var hennes grej och hoppade av. 

Istället bestämde hon sig för att studera ekonomi och sökte till ekonomiprogrammet på Mittuniversitet. Men när hon fick information om yh-utbildningen Redovisningsekonom blev hon lockad av dess praktiska fokus och speciella inriktning mot just redovisning. Josefin tänkte därför om och valde att gå på Hermods istället. 

Att Josefin verkligen vill gå denna utbildning är tydligt. Hon bor i Hammarstrand och pendlar 20 mil de tre dagar som klassen har undervisning i skolan. När hon nu är ute på LIA så pendlar hon denna sträcka alla arbetsdagar. 

Hur trivs du i skolan och på utbildningen?

-Jag trivs otroligt bra. Man känner att man hela tiden lär sig något nytt.  Men det är inte bara lärorikt att vara i skolan utan även roligt. Lärarna är mycket kompetenta men även underhållande och pedagogiska. Vi studerande har bra kontakt med lärarna och känner att vi kan ha en öppen dialog med dem. Klassen är ett glatt gäng där alla har en bra inställning och är supermotiverade för sina studier. 

Vad är mest givande på utbildningen?

-Den praktiska och kopplingen mellan teori och praktik. Att direkt får testa och praktisera sina kunskaper. Man får då förståelse för hur det som berättas på föreläsningar och som står i läroböcker fungerar i verkligheten. 

Berätta om dina LIA-perioder 

-Sedan i måndags är jag ute på min första LIA-period. Jag gör min LIA på Deilotte i och då på en avdelning som arbetar med redovisning för mindre och mellanstora företag i Jämtland. Redan andra dagen fick jag köra igång och med hjälp av min handledare arbeta med lokal redovisning.

Jag trivs jättebra - det är en trevlig stämning och jag får bra handledning.  Jag är inte ensam LIA-studerande på Deliotte utan ytterligare tre från klassen gör sin LIA där. Det är dock på andra avdelningar. 

Vad har du för framtidsplaner? Vad vill du jobba med efter utbildningen?

Jag känner att jag har valt rätt när jag bytte inriktning och satsade på denna utbildning. Jag vill verkligen arbeta som redovisningsekonom men då främst som anställd. Jag är inte intresserad av att starta och driva eget företag. Och jag är inte orolig - det känns som rekryteringsbehovet inom denna bransch är stort i Östersund och att det inte ska vara några problem med att få arbete. 

Läs mer om YH-utbildningen Redovisningsekonom.