Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Richard Obiora Automations- och robotingenjör

Utbildningen känns precis som ute i arbetslivet 

Ålder: 47 år

Studerar: Automations- och robotingenjör i Göteborg 
 

Richard Obiora läser Automations- och robotingenjör på Hermods i Göteborg. Han flyttade dit från Stockholm för att studera och trivs väldigt bra med studierna och sin nya stad.
Utbildningen är anpassad efter vad som händer inom branschen och det ingår mycket praktik. Arbetsgivare anställer gärna personer från yrkeshögskolan eftersom de vet att de har den kompetens som efterfrågas


 

Richard kom till Sverige 2015. I sitt hemland Nigeria studerade han till civilingenjör inom elektronik och arbetade inom flera industrier och fabriker. När han kom till Sverige började Richard läsa SFI på Hermods i Stockholm.

-Jag ville börja arbeta så fort som möjligt men språket var ett hinder. Så jag gick till Arbetsförmedlingen och frågade vad jag kunde göra. De hänvisade mig till programmet Stöd och matchning. Där fick jag hjälp att översätta mina ansökningshandlingar till svenska och öva intervjuteknik. Efter tre månader i programmet fick jag min första intervju på Skanska. Den gick inte så bra men min andra intervju var lyckad och ledde till jobb. De behövde någon som var engelskspråkig. Så jag blev anställd som servicetekniker på 2-con i Örebro. 

Richard trivdes på sitt nya jobb men kände efter ett tag att arbetet var för mekaniskt. 

-Jag ville arbeta mer med elektronik och automationsprocesser som jag är utbildad för, säger Richard. Jag förstod att jag behövde lära mig den svenska terminologin inom branschen så jag bestämde mig för att börja studera.

Varför valde du att läsa en yrkeshögskoleutbildning?
- Utbildningen är anpassad efter vad som händer inom branschen och det ingår mycket praktik. Arbetsgivare anställer gärna personer från yrkeshögskolan eftersom de vet att de har den kompetens som efterfrågas. Jag kan vara säker på att jag lär mig rätt kunskaper.

Richard jämförde olika utbildningar inom Automations- och robotteknik men fann att Hermods passade honom bäst trots att utbildningen låg i en annan stad. 

Varför valde du att studera till Automations- och robotingenjör?
-Utbildningen är nära mitt tidigare yrkesområde som jag vill tillbaka till. Det är även en framtida bransch. Det tillverkas allt fler robotar idag som tar över våra arbetsuppgifter. Det är en spännande bransch att jobba inom. 

Richard träffade Fredrik som är utbildningsledare för Automations- och robotingenjör på Näringslivets dag i Göteborg. Han lämnade sitt CV till Fredrik och frågade om han var lämpad för att gå utbildningen. 

-Jag sa att jag har läst SAS grund 3 och har erfarenhet från branschen och frågade om det räckte, vilket det gjorde.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?
-Allt är väldigt bra. Det känns precis som att vara på en arbetsplats. Robotarna vi använder är precis som de i arbetslivet. 

Klassen har precis börjat prata om LIA och studenterna har fått förbereda sina ansökningshandlingar.

-Vi ska försöka hitta en LIA-plats på ett företag innan december. Jag tycker det är en bra möjlighet att skapa kontakter med arbetslivet, säger Richard som gärna göra sin LIA-praktik på ett ingenjörs- och konsultföretag. 

Vad vill du göra efter examen?
-Efter examen ska jag arbeta några år och bygga upp ett nätverk, men min stora dröm är att starta eget företag, säger Richard. Jag vill starta ett eget konsultföretag här i Sverige och jag har redan kontakter i Afrika och Europa.

Läs mer om utbildningen Automations - och robotingenjör här.