Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.
Byggbranschen står inför en enorm kompetensbrist och kommer behöva anställa 50 000 ingenjörer inom de kommande fem åren. Samtidigt är många stora infrastrukturprojekt inplanerade där vägar, järnvägar, broar och tunnlar ska anläggas för att förbättra möjligheterna för människor att leva i hela landet och pendla till sina jobb samt skapa miljövänliga transportvägar. Som anläggningsingenjör är du en nyckelperson i satsningen på Sveriges infrastruktur och arbetar med att planera och driva infrastrukturprojekt. Du har ett övergripande ansvar och en koordinerande roll. Yrket passar dig som vill ha ett varierande, socialt och ansvarsfullt arbete där du kombinerar problemlösning och projektledning samtidigt som du bidrar till samhällets utveckling.
Efter utbildningen kan du arbeta som exempelvis anläggningsingenjör, arbetsledare, KMA-samordnare eller entreprenadingenjör inom bygg- och anläggningsbranschen. Du har kunskap om hela processen kring anläggningsprojekt och kan självständigt planera, leda och följa upp projekt så att de uppfyller kunder och myndigheters krav. Du har den administrativa och tekniska kompetens som krävs för att upprätta projektplaneringar, budget, kalkyler och för att tolka ritningar. Du har kompetens inom arbetsrätt, arbetsprocesser och rutiner på en byggarbetsplats samt färdigheter inom ledarskap och kommunikation för att effektivt kunna leda hela arbetslag och koordinera underentreprenörer. Utbildningen ger dig fördjupad kunskap inom anläggningsteknik, materialval, konstruktionsdelar, mät- och betongteknik samt inom energieffektivt och hållbart bygge för att arbeta mot ett miljövänligare samhälle.
- Idag arbetar jag som arbetsledare på In3prenör, där jag tillsammans med andra arbetsledare delar på ansvaret för att driva olika projekt framåt.
För att bli antagen till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:
Saknar du någon av kurserna ovan kan du läsa in dessa hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.
På Hermods Yrkeshögskola arbetar vi med problemlösningsinriktat lärande för att efterlikna det verkliga arbetslivet. Som studerande får du öva dig i att förstå problem och hitta tänkbara lösningar genom kreativt tänkande. I utbildningen arbetar du ofta projektinriktat och kursöverskridande för att få en helhetssyn och se ett sammanhang mellan de kunskaper som förmedlas. Denna utbildning bedrivs på distans vilket innebär att du självständigt ansvarar över din studietid. Föreläsningar, diskussioner, uppgifter och annan kommunikation är webbaserad och sker via Hermods lärplattform eller via onlinemöten. Goda datakunskaper och tillgång till dator och internet är ett krav eftersom vi använder oss av en webbaserad studieplattform.
Utbildningen ställer stora krav på engagemang och förutsätter en hög arbetsinsats. Det krävs att du är disciplinerad och kan studera på egen hand. Studerar du hemma är det viktigt att du får lugn och ro för studierna under dagen eller kvällen. Att studera på 100% är jämförbart med heltidsarbete.
Utöver den webbaserade undervisningen innehåller utbildningen totalt fyra (Malmö, Örebro) respektive åtta (Stockholm, Göteborg) fysiska träffar som exempelvis kan innehåll föreläsningar, praktiska moment, seminarier eller examinationer. Det är också ett tillfälle för social samvaro med kurskamrater och utbildare. Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.
5 yhp motsvarar en veckas heltidsstudier
De företag som Hermods samarbetar med ser till att utbildningen håller hög kvalitet och att utbildningens innehåll överensstämmer med de behov och krav som arbetslivet ställer.
Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att ge mer information.